Mákos kalács

Ez a szokásos húsvéti kalács mákos változata. A tészta ugyanaz, mint a blogon található fonott kalácsé. Ez a tészta nagyon jól variálható, és ugyanebből sütöttem legutóbb a csokis-csilis kalácsot is. A tésztából sütöttem még egy fonott kalácsot is, úgyhogy most szerintem napokig kalácson élünk majd. 🙂 Ugyanazt tudom mondani erről a mákos kalácsról is, mint a fonottról: puha, foszlós, és isteni finom. 🙂

Hozzávalók (2 db):

50 dkg finomliszt

2 dkg friss élesztő

2,5 dl tej

1 db tojás + 1 db a tészta kenéséhez

6 dkg kristálycukor

8 dkg margarin (olvasztott)

1 teáskanál só

Töltelék:

10 dkg darált mák

10 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A langyos tejet keverjük el a cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá egy kevés lisztet, takarjuk le, majd hagyjuk felfutni. Az átszitált lisztet, a sót és a cukrot keverjük össze, tegyük egy tálba. A közepébe készítsünk mélyedést, üssük bele a felvert tojást és a felfutott élesztős tejet.  Dolgozzuk össze, majd amikor nagyjából összeállt a tészta, adagoljuk hozzá az olvasztott margarint, és addig gyúrjuk, amíg elválik a táltól, illetve amikor már hólyagos a tészta. Ha már szép sima, tegyük egy enyhén lisztezett tálba vagy kelesztőtálba, kevés liszttel hintsük meg, takarjuk le, és kb. 30 percig hagyjuk duplájára kelni. Miután megkelt, osszuk ketté a tésztát, formázzunk belőlük két kisebb cipót, és letakarva további 10-12 percig pihentessük őket. Ezután az egyik cipót nyújtsuk ki kb. 20×30 cm-es téglalap alakúra, kenjük meg egy kevés olvasztott margarinnal, majd kenjük meg a mákos töltelékkel. (Csak simán keverjük össze a hozzávalókat.) Tekerjük fel, ahogyan a bejglit szoktuk, majd vágjuk ketté középen, így két rudat kapunk. Fonjunk össze a két rudat, keresztben enyhén vagdossuk be fonatokat, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába, kenjük le a felvert tojással, takarjuk le, és további 30 percig kelesszük. Kelesztés közben melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Mielőtt megsütjük, újból kenjük meg a tojással, tegyük a sütőbe, és süssük kb. 30-40 percig. Amennyiben nagyon barnulna sütés közben, félidőben takarjuk le sütőpapírral. Miután megsült, hagyjuk teljesen kihűlni.

Tovább a blogra »