Banános-mascarpone-s leveles

A Múzeumok Éjszakájára készültünk, és kellett valami könnyű, nem túl édes, “egykezes” süti. 🙂 Mivel már régen sütöttem leveles tésztát, és volt is itthon, ezért döntöttem a banános süti mellett. Csak egy baj volt: egy doboz mascarpone volt itthon (a receptbe dupla mennyiséget írtam), és ez nem lett volna elég önmagában töltelékként, így jutott eszembe, hogy felhasználom a néhány napos túlérett banánt. Jó ötlet volt, mert nem csak a mennyiségét, de az ízét is sikerült felturbóznom. 🙂 Még karácsonyról maradt felbontatlan vanília rúd, azt is tettem bele. Így aztán a végére isteni finom süti kerekedett belőle. 🙂 A tetején lévő leveles tészta sütés közben átpuhul a margarintól, a fahéjas barna cukor karamellizálódik a tetején, ettől viszont ropogós lesz. Szerintem a banános-mascarpone-s töltelék teszi igazán különlegessé ezt a sütit, semmihez sem hasonlítható ízével. Na de nem áradozom tovább róla, süssünk, és kóstoljunk! 🙂



Hozzávalók:

50 dkg leveles tészta

50 dkg mascarpone

1 csomag vaníliás cukor

15 dkg porcukor

2 db banán (pépesítve)

Máz:

10 dkg margarin (olvasztott)

5 dkg barna cukor

2 kávéskanál fahéj

Elkészítés:

Először melegítsük elő a sütőt 175 fokra és alufóliával béleljünk ki egy közepes méretű tepsit. A mascarpone-t keverjük össze a kétféle cukorral és a banánpéppel. A leveles tészta egyik felét fektessük a tepsibe, kenjük meg a krémmel, majd fedjük be a tészta másik felével (ne nyomkodjuk le). Locsoljuk meg mindenhol az olvasztott margarinnal, majd szórjuk meg a fahéjas cukorral. Süssük kb. 25-30 percig.

Tovább a blogra »