Sütőtökös-mascarpone-s tekercs

Közeledik Halloween, és a sütőtök szezon, ezért arra gondoltam, süthetnék valami tököset. 🙂 Bevallom, piskótatekercset eddig még nem sütöttem, és ez valami hasonló ahhoz. A turpisság az, hogy ugyanúgy néz ki, mint a piskótatekercs, viszont ez kevert tésztából készül. Bár gondolkodtam azon, hogy elkészíthetném levegős piskótának is, de nem volt kedvem elővenni a robotgépet. Az igazság, hogy nem bántam meg, mert nagyon finom lett a süti, és annak ellenére, hogy a tésztájában sütőtök van, nem is érződik benne. Talán csak azt a célt szolgálja, hogy puha legyen a tészta, és ne száradjon ki. Erről egyébként a mascarpone-s krém is gondoskodik, mert nem csak az íze, de a nedvessége is átjárja a tésztát. Az eredeti receptben nem szerepel rumaroma, de én tettem bele, és ahogy mondani szokták, egy kicsit megbolondítja a krémet. És ami biztos: egy tekercs nem elég, dupla adaggal kell kezdeni. 🙂

Hozzávalók (4 személyre):

10 dkg finomliszt

15 dkg sütőtökpüré

10 dkg barna cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 teáskanál szódabikarbóna

3 db tojás

1/2 teáskanál őrölt fahéj

csipetnyi só

Töltelék:

25 dkg mascarpone

10 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

3 dkg margarin (puha)

1 kávéskanál rum vagy rumaroma

Elkészítés:

Először melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd sütőpapírral béleljünk ki egy minél nagyobb, téglalap alakú tepsit, és a sütőpapírt kenjük meg margarinnal. A tojásokat keverjük habosra a kétféle cukorral, keverjük hozzá a sütőtökpürét, végül a fahéjjal, szódabikarbónával, sóval elkevert, előzőleg átszitált lisztet. Öntsük a tésztát a tepsibe, és süssük kb. 10 percig. Miután megsült, óvatosan tegyük egy tiszta felületre, és húzzuk le róla a sütőpapírt. Ezután ugyanúgy járjunk el, mint a piskótatekercsnél, tekerjük fel egy tiszta konyharuhába, majd hagyjuk 10 percig hűlni. Közben a krémhez keverjük habosra a puha margarint a kétféle cukorral, majd adjuk hozzá a mascarpone-t és a rumaromát. Miután letelt a 10 perc, a tésztát óvatosan tekerjük ki, kenjük meg a mascarpone-s töltelékkel, és a hosszabbik felénél kezdve tekerjük vissza minél szorosabbra, majd tegyük a hűtőbe egy-két órára, hogy teljesen kihűljön, és a krém összeálljon.

Tovább a blogra »