Zserbó

A hagyományos karácsonyi sütemény. Nincsenek jó élményeim a zserbóval kapcsolatban, valamiért eddig mindig száraz volt, amit ettem. De most, életem első zserbója egyáltalán nem száraz, úgy tűnik, sikerült megtalálnom a tökéletes receptet. Sokáig keresgéltem a zserbó receptek közt, és szerencsére jól választottam. Általában mindegyik zserbó recept ugyanaz, csak a hozzávalók aránya változik. Bár így utólag nem mondom, hogy nem bírt volna el még tölteléket, de majd legközelebb! 🙂 Viszont egyáltalán nem száraz, nagyon puha, olyan, amilyennek a tökéletes zserbót képzelem. 🙂

Elkészítés:

Tészta:

45 dkg finomliszt

20 dkg margarin

1/2 csomag sütőpor

2 db tojássárgája

1/2 dl tej

1 evőkanál porcukor

1 csomag vaníliás cukor

2,5 dkg élesztő

2-3 evőkanál tejföl

csipetnyi só

Töltelék:

20 dkg sárgabaracklekvár

35 dkg dió (darált)

1 csomag vaníliás cukor

Tetejére:

10 dkg étcsokoládé

2 evőkanál olívaolaj (kókuszzsír)

Elkészítés:

Először langyosítsuk meg a tejet, adjunk hozzá egy teáskanálnyi cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg egy kevés liszttel, takarjuk le, majd hagyjuk felfutni az élesztőt. A lisztet szitáljuk egy mélyebb edénybe, keverjük össze a sütőporral, kétféle cukorral, sóval, adjuk hozzá a tojássárgákat, a vajat, 2 evőkanál tejfölt, végül a felfutott élesztőt. Kezdjük el dagasztani, és ha kicsit száraznak érezzük, adjunk még hozzá annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható, selymes állagú tésztát kapjunk. Osszuk a tésztát négy részre, az elsőt nyújtsuk a tepsi méretére (35×25 cm), majd tegyük az előzőleg kivajazott tepsibe, kenjük meg baracklekvárral, szórjuk meg dióval, majd jön a következő tészta, lekvár, dió, amíg el nem fogy minden tészta. Az utolsó, negyedik lappal fedjük be, kicsit egyengessük el, szurkáljuk meg néhány helyen villával, majd egy konyharuhával letakarva pihentessük fél órát. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és miután letelt a pihentetési idő, tegyük a sütőbe, majd süssük tűpróbáig, kb. 25 percig. Miután megsült, takarjuk le konyharuhával, tegyünk rá egy kisebb tepsit, ezzel ki tudjuk egyenlíteni a tetejét. Miután kihűlt, kenjük meg gőz fölött megolvasztott étcsokoládéval, vagy készíthetünk csokimázat is. Hagyjuk megdermedni a csokoládét, a legjobb, ha egy éjszakát hideg helyen pihen a süti.

Tovább a blogra »