Olasz almatorta (Torta di mele)

Ez a süti hasonló, mint a szintén a blogomon található Norvég almatorta. Mivel mindig van itthon alma, néha a sütikbe is kerül belőle. Természetesen ez a süti is végtelenül egyszerű és aránylag gyorsan elkészíthető, ha a sütési időt nem számítjuk. Az ilyen sütiket szokták “egy edényes” sütinek hívni, mert az összes hozzávalót (az almán kívül) összekeverhetjük egy edényben, így nem marad sok mosogatni való utána. A süti tésztája elég sűrű, ezért kiadós, viszont a sütés közben átfőtt alma kicsit lazítja, és enyhén krémessé teszi. A végeredmény egy nagyon finom, laktató sütemény.

Hozzávalók (6 személyre):

25 dkg finomliszt

10 dkg margarin (puha)

2 teáskanál sütőpor

10 dkg barna cukor

1 csomag vaníliás cukor

2 db tojás

75 ml tej

5 db alma (közepes)

csipetnyi só

Tetejére:

1 evőkanál barna cukor

1/2 teáskanál fahéj



Elkészítés:

Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ki a magházukat. Egy almát vágjunk kockákra, ezt a végén majd keverjük a tésztába. A többi almát vékony szeletekre vágjuk. Ezután melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és egy kerek tortaformát vajazzunk, lisztezzünk ki. A kétféle cukrot keverjük habosra a margarinnal, adjuk hozzá a tojásokat, végül az előzőleg átszitált lisztet, sütőport, és a sót. Fokozatosan adjuk hozzá a tejet, és keverjük simára. Öntsük a tepsibe, és az almaszeleteket helyezzük el körben a tésztán. A barna cukrot keverjük össze a fahéjjal, majd egyenletesen szórjuk meg a tésztát. Süssük kb. 40-45 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.

Tovább a blogra »