Azt szokták mondani, hogy a teljes kiőrlésű lisztből készült édességekből büntetlenül falatozhatunk. Én ezt inkább úgy szoktam mondani, hogy egészségesen hizlalnak. 🙂 Bár az az igazság, a teljes kiőrlésű lisztből készült tészta sokkal sűrűbb és laktatóbb, szerintem képtelenség megenni belőle annyit, mint a fehér lisztből készült sütikből. A mesterséges vagy természetes édesítőszert, és/vagy a teljes kiőrlésű lisztet nem mindenki szereti, de ez a süti azért is jó, mert bármilyen cukorral és/vagy liszttel elkészíthető. Szóval, aki nem az egészséges változatra vágyik, ugyanúgy elkészítheti, és a tölteléket is bárki a kedvére választhatja.
40 dkg teljes kiőrlésű liszt
2,5 dkg élesztő (friss)
2,5 dl tej (lehet növényi)
1 evőkanál barna cukor
7 dkg kókuszzsír (olvasztott) +
egy kevés a tészta kenéséhez
fahéj + eritrit (tetszés szerinti mennyiség)
3 dkg margarin (olvasztott)
0,5 dl tej (lehet növényi)
csipetnyi só
Először langyosítsuk meg a tejet, adjuk hozzá a barna cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg egy kevés liszttel, takarjuk le, majd hagyjuk felfutni az élesztőt. A lisztet keverjük össze a sóval, öntsük hozzá a kókuszzsírt, végül a felfutott élesztőt. Kezdjük el dagasztani, egészen addig, amíg elválik az edény falától, és a felülete szép sima nem lesz, majd formázzunk belőle egy cipót. Egy (kelesztő) edényt enyhén lisztezzünk ki, tegyük bele a cipócskánkat,