Pozsonyi kifli (mákos)

Nagyon régóta kinéztem ezt a sütit, de eddig még nem szántam el magam, hogy megsüssem. Bár legkedvesebb barátom bízott a sütési tudományomban, volt már rossz tapasztalata, amikor száraz volt a pozsonyi kifli tésztája, és persze én is emiatt aggódtam, hogy talán az enyém is száraz lesz. De nem lett! 🙂 Nézegettem a recepteket, és volt, amelyikben keleszteni kellett az élesztőt, volt, amelyikben nem. Én ez utóbbit választottam, még soha nem sütöttem élesztős, de hidegen kelesztett sütit. Ennek is eljött az ideje. 🙂 A tészta nagyon finom és puha, és mivel másnapra sütöttem, biztosan mondhatom, hogy másnap is puha.

Hozzávalók (24 db):

Tészta:

45 dkg finomliszt

25 dkg margarin

6 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

2 dkg élesztő

1 db tojássárgája

kb. 1 dl hideg tej

csipetnyi só

Töltelék:

40 dkg mák (darált)

20 dkg barna cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 db citrom reszelt héja

1 dl víz

Kenéshez:

1 db tojás sárgája + fehérje

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit keverjük össze, tegyük bele a tojássárgáját, és végül az élesztőt morzsoljuk bele (nem kell felfuttatni). A tejet kisebb adagokban, fokozatosan adjuk hozzá, ne legyen túl ragacsos a tészta. Gyúrjuk össze, takarjuk le, majd tegyük a hűtőbe fél órára. Miután letelt a pihentetési idő, osszuk el 24 gombócra, majd a gombócokat lapítsuk szét a kezünkkel, és nyújtsuk kb. 2 mm vastagra, ovális alakúra. A vizet forraljuk össze a kétféle cukorral, majd adjuk hozzá a mákot, végül a reszelt citromhéjat, kicsit főzzük össze. Ezután a tésztadarabokat egyenként töltsük meg a töltelékkel, majd tekerjük fel patkó alakúra. Tegyük őket sütőpapírral kibélelt tepsibe, kenjük meg tojássárgájával, majd tegyük hűvös helyre, amíg megszárad a tojássárgája. Ezután kenjük meg a tojásfehérjével, és ismét tegyük hűvös helyre, amíg a tojásfehérje is megszárad. Ettől lesznek szép, cserepes mintájúak. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra, tegyük be őket a sütőbe, és kb. 10 perc alatt süssük meg.

Tovább a blogra »