Vaníliapudingos briós

Mostanában nem volt időm/lehetőségem sütni, de ezt az elmaradást hétvégén pótoltam. 🙂 Ahol dolgozom, van egy pékség, ott ettem először vanília pudinggal töltött brióst, és innen jött az ötlet. Már régóta terveztem, hogy kipróbálom, és erre egy hétvégi rendezvény apropója miatt került sor. Ez a recept, biztosan állíthatom, a tökéletes foszlós tészta receptje. 🙂 Bár az az igazság, hogy eddig mindig kézzel dagasztottam a kelt tésztákat, most robotgépet használtam, és most bebizonyosodott, hogy van különbség, mennyi ideig dagasztjuk a tésztát. Az én sütijeim nem pont briósnak néznek ki, így sikerült feltekernem őket. 🙂 Mivel pudinggal van töltve, nehezebb feltekerni, ugyanis megpróbál össze-vissza szétcsúszni. 🙂 De megéri kipróbálni, mert nagyon finom, és amelyiket kíváncsiságból félretettem másnapra, puha maradt, és egyáltalán nem száradt ki.

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

10 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

2,5 dl tej (2,8%)

2,5 dkg élesztő (friss)

5 dkg margarin/vaj

3 db tojássárgája

+ 1 db tojás a kenéshez

csipetnyi só

Töltelék:

1 csomag vaníliás pudingpor

4 dl tej

10 dkg barna cukor

1 csomag vaníliás cukor

5 dkg margarin/vaj

Elkészítés:

Először a vaníliás cukrot keverjük bele a tejbe, langyosítsuk meg, morzsoljuk bele az élesztőt, a tetejét szórjuk meg kevés liszttel, majd letakarva hagyjuk felfutni az élesztőt. Közben a lisztet szitáljuk át, keverjük össze a porcukorral, sóval. Tegyük bele a margarint, a tojások sárgáját, majd a felfutott élesztőt. Dagasszuk addig, amíg szép sima lesz a felülete, elválik a tál falától, és hólyagosodik. Ezután tegyük egy (kelesztő) tálba, takarjuk le, kb. 30-40 perc alatt a duplájára megkel. Amíg kel a tészta, a pudingot készítsük el a tasakon leírtak szerint, majd időnként megkeverve, hogy ne legyen darabos, hűtsük ki, és keverjük bele a margarint. Miután a tészta megkelt, kisebb darabokat vágjunk a tésztából (attól függően, mekkora briósokat szeretnénk), nyújtsuk téglalap alakúra, kenjük meg egy-egy kis- vagy evőkanálnyi pudinggal. A rövidebb oldalának széleit kicsit hajtsuk fel (hogy a puding ne folyjon ki), majd a hosszabbik felétől kezdve tekerjük fel, ahogyan a bejglit szoktuk, majd csigavonalban tekerjük fel, és rakosgassuk őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. (A tésztát attól függően nyújtsuk ki, hogy vékonyabb vagy vastagabb, teltebb briósokat szeretnénk.) Kenjük meg mindegyiket a tojással, majd további 20 percig kelesszük, közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Miután letelt a 20 perc, tegyük a sütőbe, és süssük kb. 20 percig, amíg szép aranybarna lesz a tetejük.

Tovább a blogra »